Hemijski piling

Ukoliko imate fleke na licu koje su posledica preteranog izlaganja suncu, starenja ili upalnih procesa na koži osveženje sa dobrim rezultatima može biti hemijski piling. Bolji terapijski rezulati postižu se ukoliko se koža nekoliko nedelja pre pilinga tretira retinoidima za lokalnu upotrebu. Takođe, rezultati su vidljivi nekoliko nedelja nakon tretmana, u zavisnosti od kožnog problema ovi tretmani se mogu raditi jednom ili više puta godišnje. 

hemijski piling

Kome se preporučuje hemijski piling?

Piling se radi u cilju poboljšanja stanja kože u slučaju postojanja više različitih stanja. Primenjuje se u slučaju postojanja smeđih mrlja na koži lica (kao posledica izlaganja sunčevim zracima, starenja kože i kao posledica prethodnog postojanja različitih upalnih procesa na koži); Indikacije u lečenju akni, naročito u periodu nakon izlečenja akni i rešavanja atrofičnih ožiljaka, ali se i u samom procesu lečenja,naročito neupalnih, komedogenih akni mogu primeniti pilinzi (npr.salicilna kiselina); Rešavanje promena na koži koje su posledica starenja i fotostarenja kože (proširene pore, površne bore i ožiljci, pigmentne mrlje); Piling se može primeniti kao terapija u lečenju različitih izraslina na površini koži, kao što su milije, aplatirane masne bradavice, keratoze uzrokovane UV zracima, umnožavanje lojnih žlezda.

Da li je pre pilinga na neki način kožu potrebno pripremiti za sam tretman?

Bolji terapijski rezultati se postižu, ukoliko se koža određen period (nekoliko nedelja) pre hemijskog pilinga tretira retinoidima za lokalnu primenu.

Šta u stvari podrazumeva piling, koji su efekti?

Hemijski piling podrazumeva veštački izazvano oštećenje kože ili ubrzano uklanjanje ćelija primenom različitih kaustičnih sredstava koje uzrokuju kontrolisanu "povredu" kože koje je praćeno sledstvenim zadebljanjem epidermisa (najpovršniji sloja kože); Stvaranjem novih kolagenih vlakana, reorganizacijom strukturnih elemenata i povećanjem volumena dermisa (srednji sloj kože).Ovaj postupak smanjuje oštećenja kože uzrokovana UV zracima, utiče na nestanak finih bora i nepravilnosti u boji kože, što sve dovodi do lepšeg izgleda kože.

Da li je sam tretman bolan, kada su vidljivi rezultati?

Sam tretman je praćen nelagodom žarenja, pečenja. To se umanjuje primenom hlađenja prilikom samog rada (fen). Po učinjenom hemijskom pilingu mogu se primeniti hladne komprese. Ukoliko se radi o pacijentima koji ne podnose te simptome, sat vremena pre procedure mogu popiti ibuprofen tablete. Rezultati su vidljivi, u zavisnosti od dubine pilinga posle nekoliko nedelja, procena terapijskog rezultata se učini oko četvrtog meseca nakon pilinga (jer se, samim pilingom tek stimuliše proizvodnja kolagenih vlakana, a to je proces koji zahteva izvesno vreme).

Koliko često je preporučljivo raditi piling?

Učestalost pilinga zavisi od samog kožnog problema, koji određuje i koja će vrsta hemijskog pilinga biti terapijski izbor. Kod površnih pilinga učestalost je svakih 4-6 nedelja, srednje duboki piling se može ponoviti nakon 4 meseca od prethodnog, a duboki jednom godišnje.