Povećanje grudi implantima

Veliki broj žena se svake godine podvrgne nekoj od operacija na dojkama. Uvećanje grudi silikonskim implantima je najpopularnija metoda za žene koje žele veći obim grudi. 

grudi jpg

Osnovne informacije 

Operacija povećanja grudi implantatima traje oko sat vremena i radi se u opštoj anesteziji.

Rez se može napraviti na tri mesta:

  • na donjem luku bradavice,
  • na pregibu ispod dojke,
  • u predelu pazuha.

Najčešće se koristi tehnika pristupa ispod dojke, gde se plasira rez dužine do 4 cm, tako da bude sakriven u kožnom naboru i potpuno nevidljiv. U zavisnosti od implantata, formira se prostor iznad ili ispod grudnog mišića u koji će se proteza smestiti, ostavljajući mlečnu žlezdu potpuno nedirnutu. Ovo je važno ženama koje planiraju da doje.

Operativni pristup iz pazušne jame koristi se kod osoba koje imaju skoro potpuno nerazvijene dojke i kod kojih bi svaki drugi rez bio primetan.

Veličina implantata se određuje u zavisnosti od želje pacijentkinje i u dogovoru sa lekarom.

Razlikujemo dve vrste implantata - obe su napravljene od silikonskog omotača koji je u dodiru sa tkivom.

Kod fiksnih je veličina već fabrički određena, napunjena silikonskim gelom ili fiziološkim rastvorom.

Druga vrsta implantata se može dodatno napuniti kada se pri operaciji ugrade. Pune se obično fiziološkim rastvorom, koji je za organizam prihvatljiv bez upalne reakcije u slučaju da dođe do pucanja.

Prednost implantata napunjenih silikonom je u tome što su sličniji tkivu dojke, te su i prirodnije na dodir, pacijentkinja ga oseća kao deo svoga tela.

Prednost proteza punjenih fiziološkim rastvorom je u tome što on nije opasan za telo, ako izlazi kroz omotač implantata. Mana je što je rastvor svojom konzistencijom manje sličan tkivu dojke, pa ga pacijentkinja više oseća, primetniji je kao takav i na dodir. Takođe, proteze imaju veći procenat pucanja.

Priprema za operaciju sastoji se od laboratorijskih nalaza, ekg nalaza, internističkog pregleda i mamografije dojke.

Povratak društvenim aktivnostima očekuje se najkasnije do tri nedelje posle operacije. Sa napornim treninzima treba sačekati do šest nedelja.

 

Komplikacije 

Komplikacije su veoma retke ali moguće. Otoci i modrice, bol tokom postoperatiovnog perioda neke su od očekivanih reakcija tela posle operacije i mogu se kontrolisati upotrebom određenih lekova.  Rotacija implanta i kapsularna kontraktura  su mogući neželjeni efekti ali veoma retki. Iz tog razloga žene sa implantatima  treba da prate svoje grudi i posete lekara zbog bilo kakvih promena ili novog uvećanja dojki, otoka ili bola.  Većina pacijentkinja nema teže komplikacije. 

 

Nakon intervencije 

Prvi dani su bolni, pokreti rukama otežani. Većini pacijentkinja potrebna je pomoć za normalno funcionisanje.  Na prvu kontrolu dolazi se 6-7. dan nakon operacije. Nošenje kompresivnog grudnjaka obavezno je barem mesec dana, a nakon toga do 6 meseci treba izbegavati grudnjak sa žicom. Tuširanje (kvašenje rana) se ne preporučuje barem prvih 7-10 dana od operacije. U dogovoru sa hirurgom, najčešće posle dve nedelje, pacijentkinja treba da masira grudi. Zbog same operacije bradavice mogu biti manje osetljive nekoliko meseci, u veoma retkim slučajevima trajno. Većina ordinacija koristi interdermalni resorptivni materijal koji ne zahteva vađenje. Time se prevenira i stvaranje većih ožiljaka. Spavanje na stomaku se ne preporučuje minimum 2 meseca.

 

Ko su kandidati za uvećanje grudi implantatima?

Sve žene koje nisu zadovoljne prirodnom veličinom grudi. Devojke koje praktično nemaju dojke,grudni predeo kod njih izgleda kao kod dečaka, pa tek pomoću operacije dobijaju normalnu veličinu poprsja. Mame koje žele da vrate jedrinu – nakon porođaja, dojenja…Urađeno je mnogo studija koje su pokazale da je rezultatima operacije zadovoljno između 80 i 90% žena.

 

Najčešća pitanja 

1. Koju veličinu da odaberem?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. Važno je da vaši zahtevi za povećanje budu u skladu sa fizionomijom tela. Na konsultacijama pre operacije sa lekarom dogovarate željenu veličinu grudi.  Postoje određeni okviri - na osnovu vaše građe odnosno veličine i izgleda grudnog koša, širine grudne kosti lekar može da preporuči idealnu veličinu implanta za vas. Upadljivo velike veštačke grudi sve su ređe izbor savremenih žena.

2. Anatomski (kruškast) ili okrugli implantat?

Najvažnija prednost anatomskog (kruškastog) implantata je u tome što omogućava da dojka izgleda prirodnije.  Međutim,  konačni rezultat u poređenju sa okruglim implantatom u praksi nije suštinski drugačiji, zbog čega se pacijentkinjama češće savetuju okrugli. Razlog je manje komplikacija, jer se pri eventualnoj rotaciji implantata – oblik dojke ne menja. Odabir zavisi i od mesta gde će se pozicionirati silikon pa konačna odluka treba da bude doneta u dogovoru sa lekarom. 

3. Hoću li imati ožiljak, kakav?

Svako povećanje dojki grudnim implantatima podrazumeva i ožiljak. Veličina i vidljivost zavisi od tehnike pristupa. U trendu  je rez kroz pregib ispod dojke ili polukružni rez na donjoj polovini areole. Ova dva reza su zbog manje manipulacije implantatima povezani sa manje komplikacija. Osim toga ako se precizno postavi, izvede i ušije produženim šavom,  ožiljak je jedva primetan već posle 6 meseci, a unutar  dve godine gotovo potuno neupadljiv.  

4. Jesu li implanti trajni, mogu li  da ih zamenim?

Implanti nemaju ograničen rok trajanja. Nisu lomljivi i menjamo ih tek ako im se pocepa opna i sadržaj počne da curi, što je izuzetno retko.  Ukoliko je volumen i oblik dojke zadovoljavajući, nema potrebe za zamenom. Naravno, u zavisnosti od želja pacijentkinje, može se raditi zamena. Realna potreba za još jednom operacijom može se javiti i u slučaju opuštanja grudi zbog velikog gubitka težine ili opuštanja kože i potkožnih tkiva grudi iz drugih razloga, korekcija se radi u smislu zatezanja i redukcije kože grudi. Statistički gledano mnogo su češči ovi estetski razlozi nego medicinsko - zdravstveni. Većina proizvođača daje garanciju da će implanti trajati doživotno. 

5. Hoću li moći da dojim sa implantatima?

Implanti u dojkama ne utiču ni na koji način na dojenje, bilo da su postavljeni ispred ili iza pektoralnog mišića, jer u oba slučaja ne dolazi do oštećenja mlečne žlezde, niti do prekidanja njenih izvodnih kanalića (duktusa). Ne utiču na proizvodnju mleka, tako da majke koje su imale ovakvu vrstu hiruške intervencije, bez ikakvih problema mogu da doje svoje bebe. Današnji implanti su u formi stabilnog gela i ne „cure“, čak ni u situacijama kada dođe do eventualnog pucanja ovojnice. Zato nikada neće biti nađeni u majčinom mleku ni u tragovima.